Introductie

Afbeeldingsresultaat voor AFM logo Ga jij de uitdaging aan om het toezicht van de AFM datagedreven te maken? Dan maken wij graag kennis met jou!

Organisatie

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Zij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Als onafhankelijke gedragstoezichthouder draagt de AFM bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland. Zij bevorderen eerlijke en zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten, particuliere beleggers en (semi-)professionele partijen. We zien toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten.

Het streven van de AFM is het vertrouwen van consumenten en ondernemingen in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de stabiliteit van het financiële stelsel, het functioneren van de economie, de reputatie en de welvaart van Nederland.

Functie

AFM zoekt een Senior Data Analist die de drijvende kracht wordt achter data-analyse binnen het programma “Datagedreven Toezicht” (het team dat binnen de AFM verantwoordelijk is voor toezicht intelligence). Als meewerkend voorman ben je een van de pioniers om de AFM een data gedreven toezichthouder te maken, waarbij je zelf analyses uitvoert en tegelijkertijd meedenkt op tactisch en strategisch niveau. Met jouw kennis ben je in staat om collega’s op te leiden en te coachen om geavanceerde data-analyses te maken en anderen met inzichten uit data te inspireren.

Jouw analyses stellen toezichthouders in staat tot nieuwe inzichten te komen en vormen de basis voor besluiten over toezichtsvraagstukken. Een maatschappelijke rol dus, waarin jouw data gedreven adviezen direct bijdragen aan het bevorderen van eerlijke en transparante financiële markten. Jouw hoogstaande analyses zijn het fundament voor cijfers die in impactvolle externe publicaties worden genoemd en interne besluitvorming sturen

Als Senior Data Analist bij programmateam datagedreven toezicht:

 • Houd je van aanpakken en ga je geen uitdaging uit de weg;
 • Creëer je met analyses nieuwe inzichten voor het toezicht op financiële markten;
 • Gebruik je data uit meerdere gestructureerde en ongestructureerde databronnen;
 • Werk je met diverse technologieën om complexe data vraagstukken op te lossen;
 • Begeleid en coach je collega’s bij het uitvoeren van kwalitatief hoogstaande data-analyses;
 • Lever je een actieve bijdrage aan de ontwikkeling en innovatie van het vakgebied data analyse binnen de AFM.

Functie eisen

Je bent iemand die intrinsiek gedreven is om met behulp van data nieuwe inzichten te genereren voor het toezicht. Je bent een natuurlijk leider die graag met de voeten in de spreekwoordelijke data-modder staat. Vanuit je ervaring en expertise ben je in staat om het geheel van onze data-analysemethodieken naar een hoger niveau brengen. Je bent een teamspeler die het leuk vindt om samen met anderen te zorgen dat de AFM haar ambitie om een data gedreven toezichthouder te worden waar maakt. Je denkt in oplossingen en mogelijkheden en wilt analysevaardigheden overbrengen op je collega’s. Je bent nieuwsgierig en onderzoekgericht en je blijft jezelf ontwikkelen, zowel als persoon als professional, zodat je wordt gezien als expert in data-analyse.

Daarnaast herken je jezelf in het volgende profiel:

 • Een afgeronde WO-opleiding zoals informatiemanagement, economie, econometrie, (technische) bedrijfskunde of vergelijkbare (bèta)studies;
 • Je hebt vanaf 5 jaar relevante data-analyse werkervaring;
 • Affiniteit met de financiële sector, ervaring hierin is een pré;
 • Je bent een adviseur die in staat om je omgeving in beweging te krijgen;
 • Je bent analytisch sterk en hebt de ambitie en capaciteit om snel nieuwe inhoud te leren;
 • Je bent in staat en vindt het leuk om collega’s op te leiden en te coachen;
 • Je hebt hands-on ervaring met analyse-software zoals SPSS, SAS of Rapidminer en database- en programmeertalen als SQL, R en Python;
 • Ervaring met het visualiseren van data met tools zoals Tableau of Power BI.

Aanbod

Met trots mag de AFM zich al zeven jaar op rij Top Employer noemen. Dit keurmerk is toegekend omdat we hebben aangetoond een mensgerichte organisatie te zijn met oog voor zaken als talentontwikkeling en carrièremogelijkheden. De AFM ziet elke medewerker als talent. Het is aan jou om dit te benutten. Ze bieden naast marktconforme arbeidsvoorwaarden de ruimte om werk en privé goed te combineren. Je krijgt ook veel vrijheid om je 36-urige werkweek in te richten.

Midden in het centrum van Amsterdam vind je aan de Vijzelgracht het kantoor van de AFM met ruim 600 hoog opgeleide professionals wordt gewerkt. De tramhalte is voor de deur. Zodra jij een voet over de lage drempel van ons kantoor zet, voel je de gezamenlijke passie voor ons vak: elke collega is gedreven om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de financiële sector. Een platte organisatie, korte lijnen en een informele sfeer dragen bij aan dit doel.

Inlichtingen

Heb je interesse in deze functie solliciteer dan snel! Bij vragen of meer informatie kun je terecht bij Aline van der Steeg via recruitment@cmotions.nl of bel 033-743 0000/ 06 50 20 69 80.